Current Projects - Villa Nyambu

 

A modern villa situated at Nyambu - Tabanan, Bali. A very traditional Balinese village overlooking a small river below. The clients brief was to design an interesting modern villa that would not dominate the landscape as there is a Balinese family temple adjacent.
The solution found was to cut the main living/dining building adjacent to the temple into the cliff face making the flat concrete roof the same level as the temple ground and grassing it.


Click on photos to enlarge

Lay out Plan

Lay out Plan


Section 2 - 2

Section 2 - 2


Section 3

Section 3


Reinforced concrete foundations

Reinforced concrete foundations


Fixing reinforcing steel to living area roof

Fixing reinforcing steel to living area roof


From the roof looking down to swimming pool

From the roof looking down to swimming pool


View towards upper bedrooms across living area roof

View towards upper bedrooms across living area roof


View across living area grassed roof and showing access stars to living spaces

View across living area grassed roof and showing access stars to living spaces


Living spaces grass roof bedroom

Living spaces grass roof bedroom


Interior shower

Interior shower


Click on photos to enlarge

Villa Nyambu

FACILITIES

  • Large 4 bedrooms / en-suited
  • Living / Dining / Dry, Wet Kitchen / Laundry
  • Bar
  • Large swimming pool / Pool Deck
  • TV Room / Study
  • Rainwater collection tanks
  • Power generator room
  • Staff quarters

GENERAL CONSTRUCTION

  • Reinforced concrete post / beam of form construction for living spaces
  • Bedrooms / reiforced concrete / concrete block walls
  • Steel roof structure / metal deck insulated roof
  • Designed to resist earthquakes
  • Specifically designed ground water (rainfall run off) piping system to eliminate soil erosion, and slippage

FINISHES

  • Off form concrete structure
  • Timber doors and windows
  • Natural stone "Basalt" floor finish
  • Natural cut stone exterior wall facings
  • Granite natural cut washbasins
  • Natural "Rottan" suspended ceilings
  • Natural "Coconut" interlaced / woven facings to cupboards
  • Timber wall claddings

GENERAL COMMENTS ON THE DESIGN

  • This modern villa is set in a traditional Balinese Village.
  • The wooden site is flat on approach but at its west end looks down a very steep ravine to a fast flowing creek below.
  • Vanishing Villa is so named as it is not apparent when first approached from its entrance as the villas living spaces / swimming pool are cut into the steep hillside creating a roof that is grassed and is a continuation of the level site behind it.
  • Contrary to many other villa landscapes in Bali the site was left in its natural setting of Binkarai trees and grassland.
  • Another important consideration for "Vanishing Villa" was the diversion of the natural ground water from the extensive rice fields behind the site that naturally gravitates to the creek below.
  • An extensive ground water drainage system was designed to take away the ground water down to the creek below without any structural damage to the villa.
  • The grass / sod roof to the living area insulates the villa and the large sliding doors allow cooling breezes to flow through the building.

Current Projects

More Photos of Villa Nyambu

Click on photos to enlarge

Stairs down into living spaces from grass roof above Living room lookiing towards master bedroom

Stairs down into living spaces from grass roof above

Living room looking towards master bedroom

Living room Vanishing Villa - View from rear of property over living area grassed roof

Living room

Swimming Pool

VV down to pond Bar

VV down to pond

Bar

From grass roof looking down to living area pool Stairs down into living room

From grass roof looking down to living area pool

Stairs down into living room

Click on photos to enlarge

© Copyright Architects Bali 2003 - 2015. All rights reserved
Design by Creative Design Bali

Home | Profile Summary | Master Planning | Projects Portfolio | Completed Projects | Current Projects | Designs in Progress | Contact us | Sitemap